Tässä muutama asia, jotka kannattaa ottaa huomioon ennen isompia päätöksiä:
Rakennuksen pääasiallista käyttöä määriteltäessä ratkaiseva merkitys on rakennuksen tosiasiallisella käytöllä kalenterivuoden alussa. Sillä, mihin tarkoitukseen rakennus on aikanaan rakennettu, ei viime kädessä ole merkitystä. Vakituiseen asumiseen voidaan katsoa käytettävän ainakin sellaista rakennusta tai huoneistoa, jossa jollakin henkilöllä on väestökirjalain mukainen varsinainen asunto ja koti.
Vapaa-ajan asunnolle on oikeasti muutettava asumaan. Jos omistuksessa on useampia asuntoja, voi se olla ongelma. Pääsääntöisesti verovelvollisella, tai hänen perheellään, on vain yksi vakituinen asunto ja tuloverotuksessa mahdollista toista asuntoa ei ole tavallisesti pidetty vakituisena asuntona.
On kuitenkin myös tapauksia, joissa perheelle on hyväksytty kaksi vakituista asuntoa. Lähinnä tämä on voinut tulla kysymykseen, jos puolisot työskentelevät eri paikkakunnilla tai ainakin yksi perheenjäsen on pysyvästi työssä eri paikkakunnalla, kuin missä hänen perheensä asuu.
Verotusarvo määräytyy rakennustyypin mukaan – kiinteistöveron verotusarvo voi olla korkeintaan sen käypä arvo. Verotusarvoon vaikuttavia tietoja ovat rakennuksen ikä, kantava rakenne, peruskorjaukset ja huomattavat korjaustoimenpiteet. Lisäksi vaikuttavia asioita ovat keskeneräisen rakennuksen valmistumisaste sekä se, onko rakennus edelleen käytössä.
Rakennustyyppi määräytyy rakennuksen ominaisuustietojen perusteella, eikä siihen vaikuta se, missä käytössä rakennus on. Rakennuksen arvoksi katsotaan sen jälleenhankinta-arvo vähennettynä sen vuotuisilla ikävähennyksillä. Jälleenhankinta-arvo määräytyy valtionvarainministeriön asetusten mukaisesti. Kiinteistöveroprosentit kunnittain vuonna 2017 (xls)
Rakennustyypin muuttaminen edellyttää käyttötarkoituksen muutoslupaa. Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan rakennuksen käyttötarkoituksen muutokselle tarvittavan poikkeamisluvan myöntää kunta. Rakennusluvan myöntämisen edellytyksenä on, että rakennus täyttää vakituiselle asunnolle asetetut vaatimukset lämmöneristyksen, ilmanvaihdon ja paloturvallisuuden sekä kunnallistekniikan (tie, vesihuolto) osalta.
Katso tästä käyttötarkoituksen muuton ohjeet.
Poikkeamislupa voidaan myöntää mikäli;
Ilmoita uudet tiedot seuraavissa tilanteissa:
Verottaja tarkastaa Digi- ja väestötietovirastosta, onko kiinteistö asuinkäytössä, joten muista tehdä myös muuttoilmoitus.
Muutto mökille ei itse asiassa ole yhtään hullumpi ajatus, koska maamme on kovaa vauhtia kaupungistumassa. Suomessa on neliökilometreittäin lähes koskemattomia alueita, joilla ei ole asutusta. Keskimäärin asukastiheytemme on noin 18 asukasta neliökilometriä kohden. Helsingin tiheimmin asuttu neliökilometri puolestaan sijoittuu alueelle Hakaniemi-Kallio-Torkkelinmäki: neliökilometrin kokoisella alueella asuu peräti 20 328 helsinkiläistä.
Eli jos siis haluat muuttaa mökille, saat takuu varmasti raikkaamman ilman mitä hengittää, puhtaamman luonnon ympärillesi – kodin kauniin luonnon ympäröimänä. Kysy aina Verottajalta, jos et ole varma, kuinka menetellä ja mitä siihen kiinteistöverolappuun on merkittävä.
Veron eräpäivät ovat 6.8.2020 ja 6.10.2020 Lue lisää kiinteistöverotuspäätöksestä
Mökille muuton kiehtoessa, ota minuun yhteyttä niin myydään kaupunkiasuntosi pois!
Toimitusjohtaja, kiinteistönvälittäjä LKV, LVV, kaupanvahvistaja, yrittäjä.
Oletpa sitten myymässä tai ostamassa unelmiesi kotia minun asiakkaana voit aina luottaa siihen, että palvelen sinua rautaisella ammattitaidolla ja periksiantamattomasti.
+358 40 5878 010
anna@asuntokauppiaat.fi