Radon

Radon on radioaktiivinen kaasu, joka voi sisäilmassa aiheuttaa keuhkosyöpää.

Radon on sisäilmassa esiintyvä näkymätön ja hajuton jalokaasu, joka syntyy välituotteena uraanin hajotessa ja muuttuessa lyijyksi. Radon hajoaa ilmassa leijuviksi hajoamistuotteiksi, jotka kulkeutuvat hengityksen mukana keuhkoihin. Keuhkojen saama säteilyannos lisää riskiä sairastua keuhkosyöpää.Radonkaasu kulkeutuu maaperästä sisäilmaan perustuksissa olevien rakojen kautta. Mittaaminen on ainoa asia selvittää radonpitoisuus. Mittauskausi on marraskuun alusta huhtikuun loppuun. Radonmittauksen voi tilata palvelua tarjoavasta yrityksestä tai Säteilyturvakeskuksesta STUKista http://www.stuk.fi/

Näin radon kulkeutuu taloonKriteerit kiristyvät – vuonna 2018 astuu voimaan uusi säteilysuojelun perusnormidirektiivi, joka asettaa maksimiviitearvon huoneilman radonpitoisuudelle. Viime aikoina ennen kiinteistön myyntiä tehtävät mittaukset ovat yleistyneet. Mikäli mittausta ei tehdä ennen myyntiä, mutta jälkikäteen todetaan rajat ylittäviä lukemia, saatetaan asuntokauppaa pian puida lakimiesten välityksellä. Hoida siis asiat ajoissa!

Mittaukset tehdään marraskuun ja helmikuun välisenä aikana.

Radonmittauksen voi tilata palvelua tarjoavasta yrityksestä tai STUKista. Mittauspurkkeja pidetään sisällä kaksi kuukautta, joissa on sisällä materiaalia, johon radon ja sen hajoamistuotteet jättävät jälkensä. Jälkien määrästä voidaan laboratoriossa laskea huoneilman radonpitoisuus.

Sisäilman radonpitoisuus ilmoitetaan becquereleinä kuutiometrissä ilmaa (Bq/m³). Uudisrakennuksissa arvo tulisi alittaa 200 Bq/m³. Vanha enimmäisarvo on 400 Bq/m³ mutta se tulaan laskemaan vähintään arvoon 300 Bq/m³.

Katso tästä pientalojen radonpitoisuudet Suomen kunnissa: http://www.stuk.fi/aiheet/radon/radon-suomessa/pientaloasuntojen-radonpitoisuudet-suomen-kunnissa

Miten korjataan?

Ei ole olemassa vain yhtä oikeaa tapaa, mutta kun pyydä ammattilaiset paikalle niin saat apua. Varmista että mittaaja ja korjaaja ovat päteviä. Mikäli asuinkiinteistöstä mitataan rajat ylittäviä arvoja, tulisi ennen korjausten kilpailutusta teettää toimenpidesuunnitelma, josta ilmenee tarvittavat toimenpiteet. Tilaa radonmittaus tästä.

Todennäköisimmät korjaustoimenpiteet ovat ilmanvaihdon parantaminen tai radonkaivo. Toimivalla ilmanvaihdolla pyritään takaamaan terveellinen sisäilma rakennuksissa. Ilmanvaihdon tehostaminen ja radonkaivon rakentamisen kustannusten erot ovat kymmeniä tuhansia euroja.

Säteilyturvakeskus (STUK) on käynnistänyt valtakunnallisen hankkeen, jonka tavoitteena on selvittää koulujen sisäilman radonpitoisuuksia ja vähentää oppilaiden ja työntekijöiden altistumista radonille. Erityisesti lapsia kannattaa suojata radonaltistukselta, sillä radonin aiheuttama säteilyannos kertyy koko eliniän ajan ja lisää riskiä sairastua keuhkosyöpään.

Työnantajalla on velvollisuus selvittää työpaikan sisäilman radonpitoisuus, jos on syytä olettaa, että pitoisuus on korkea. Koulujen radonhankkeessa STUK muistuttaa kuntia ja yksityisiä kouluja tästä velvollisuudesta.

Ota yhteyttä

Tapojärvi

Anna Tapojärvi

Toimitusjohtaja, kiinteistönvälittäjä LKV, LVV, kaupanvahvistaja, yrittäjä.

Oletpa sitten myymässä tai ostamassa unelmiesi kotia minun asiakkaana voit aina luottaa siihen, että palvelen sinua rautaisella ammattitaidolla ja periksiantamattomasti.

+358 40 5878 010

anna@asuntokauppiaat.fi

twitterfacebookinstagramLinkdin

 

Tilaa uutiskirjeemme