Varainsiirtovero

Kun ostat kiinteistön, asunto-osakkeen tai muun arvopaperin, sinun täytyy maksaa varainsiirtoveroa. Varainsiirtoveron maksaa yleensä ostaja. Varainsiirtovero on maksettava oma-aloitteisesti.

Varainsiirtoveroprosentit

4% Kiinteistöjen ja rakennusten varainsiirtovero (tontti ja sillä mahdollisesti sijaitsevat rakennukset – kuten omakotitalo – tai maa-alue ja sillä mahdollisesti sijaitseva kesämökki (myös määräalat ja määräosat) sekä pelkkä rakennus tai rakennelma)

2% Asunto-osake- ja kiinteistöyhtiöiden osakkeiden varainsiirtovero (kerrostalo- tai rivitalo-osake, liikehuoneisto, autopaikka, varasto, golfosake, lomaosake ja venepaikka)

Varainsiirtoveroa ei tarvitse maksaa ensiasunnosta, asumisoikeusasunnosta, arvopaperipörssissä myytävistä osakkeista ja muista arvopapereista, omaisuudesta, jonka olet saanut lahjaksi tai testamentilla, omaisuudesta, jonka olet saanut perintönä tai osituksessa ja olet käyttänyt vastikkeena vain jaettavana olevaa varallisuutta.

Asunto-osakkeen ostaja!

Kun ostat asunto- tai kiinteistöosakeyhtiön osakkeita, jotka oikeuttavat esimerkiksi kerrostalo- tai rivitalohuoneiston hallintaan, tee varainsiirtoveroilmoitus ja maksa varainsiirtovero. Varainsiirtoveron määrä pitää laskea itse ja maksaa omatoimisesti. Ensiasunnosta ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa, jos tietyt ehdot täyttyvät. Ilmoitus pitää tehdä joka tapauksessa.

1.LASKE VERO, Vero on 2 % kauppahinnasta (ja mahdollisista muista vastikkeista) sekä yhtiölainaosuudesta. Velaton hinta sisältää kauppahinnan ja mahdollisen yhtiölainan. Vero maksetaan siis velattomasta hinnasta, vaikka maksaisit mahdollisen yhtiölainaosuuden pois kaupantekohetkellä. Halutessasi voit käyttää apunasi varainsiirtoverolaskuria.

Esimerkki: Sanna ostaa asunto-osakkeen, jonka myyntihinta on 60 000 euroa. Osakkeisiin kohdistuva yhtiölaina on 20 000 euroa. Asunnon myynti-ilmoituksessa velaton hinta on siis 80 000 euroa. Varainsiirtovero lasketaan 80 000 eurosta. Varainsiirtovero on 2 % x 80 000 euroa = 1 600 euroa. Sillä ei ole merkitystä, maksaako Sanna yhtiölainan pois kaupanteon hetkellä vai pikku hiljaa osana yhtiövastiketta.

2. TEE ILMOITUS, Tee varainsiirtoveroilmoitus 2 kuukauden kuluessa siitä, kun olet allekirjoittanut kauppakirjan tai muun sopimuksen (kauppa ilman kiinteistönvälittäjää). Jos ostat asunnon kiinteistönvälittäjän kautta, välittäjä antaa varainsiirtoveroilmoituksen Verohallinnolle. Saat välittäjältä vastaanottokuittauksen sähköisestä varainsiirtoveroilmoituksesta. Jos olet ostanut uudiskohteen, tee ilmoitus 2 kuukauden kuluessa siitä, kun asunnon omistusoikeus on siirtynyt sinulle. Toimi näin, vaikka olisit käyttänyt kiinteistönvälittäjää.

3. MAKSA VERO, Maksa varainsiirtovero 2 kuukauden kuluessa siitä, kun olet allekirjoittanut kauppakirjan tai muun sopimuksen. Jos ostat asunto-osakkeen kiinteistönvälittäjän kautta, maksa vero kaupanteon yhteydessä. Huomaa, että maksamiseen tarvitset oman varainsiirtoveron viitenumerosi, joka kannattaa selvittää ennen kaupantekotilaisuutta. Saat viitenumeron joko OmaVerosta tai puhelimitse. Jos olet ostanut uudiskohteen, maksa vero 2 kuukauden kuluessa siitä, kun omistusoikeus on siirtynyt sinulle. Toimi näin, vaikka olisit käyttänyt kiinteistönvälittäjää.

4. TOIMITA ISÄNNÖITSIJÄLLE TODISTUS VARAINSIIRTOVEROSTA. Esitä isännöitsijälle osakeluettelomerkintää varten toinen seuraavista:

 • todistus varainsiirtoverosta, jonka saat, kun olet ilmoittanut ja maksanut varainsiirtoveron (kauppa ilman kiinteistönvälittäjää). Saat todistuksen postitse ja voit tulostaa sen myös OmaVerosta.
 • varainsiirtoveroilmoituksen vastaanottokuittaus, jonka olet saanut kiinteistönvälittäjältä.Jos olet tehnyt varainsiirtoveroilmoituksen ennen 1.11.2019, myös vanhanmallinen leimattu varainsiirtoveroilmoitus käy todistukseksi.
 • Kysy isännöitsijältä, mitä muita asiakirjoja tarvitset omistuksesi rekisteröintiin.

Osakehuoneistojen tiedot uuteen järjestelmään.

Asunto-osakkeiden omistustiedot kootaan jatkossa uuteen huoneistotietojärjestelmään, jota ylläpitää Maanmittauslaitos. Samalla luovutaan paperisista osakekirjoista.

Uudistus ei vaikuta varainsiirtoveron ilmoittamiseen ja maksamiseen. Jos taloyhtiön osakeluettelo on jo huoneistotietojärjestelmässä, tieto varainsiirtoveron suorittamisesta siirtyy Maanmittauslaitokselle automaattisesti. Lue lisää huoneistotietojärjestelmästä.

 

Kiinteistön ostaja!

Kiinteistön ostaja – muista varainsiirtoveroilmoitus ja lainhuuto tai kirjaaminen. Riittää, että maksat varainsiirtoveron ja haet lainhuutoa tai vuokraoikeuden kirjaamista Maanmittauslaitokselta.

Ilmoita ja maksa varainsiirtovero ja hae lainhuutoa tai kirjaamista, jos ostat esimerkiksi

 • kiinteistön
 • esimerkiksi tontin ja sillä mahdollisesti sijaitsevat rakennukset – kuten omakotitalon – tai maa-alueen ja sillä mahdollisesti sijaitsevan kesämökin
 • metsä- tai peltokiinteistön
 • osan kiinteistöstä eli määräalan tai määräosan
 • rakennuksen siirtokelpoisella vuokramaalla (vuokraoikeus).

Varainsiirtoveron määrä pitää laskea itse ja maksaa omatoimisesti. Jos sinulle on epäselvää, mistä määrästä varainsiirtovero pitää maksaa, tee lausuntopyyntö OmaVerossa

Ensiasunnosta ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa, jos tietyt ehdot täyttyvät. Sinun täytyy kuitenkin antaa varainsiirtoveroilmoitus ja hakea lainhuutoa tai kirjaamista Maanmittauslaitokselta.

 

 1. LASKE VERO. Vero on 4 % kauppahinnasta tai muusta vastikkeesta. Halutessasi voit käyttää apunasi varainsiirtoverolaskuria.

 

 1. TEE ILMOITUS 6 kuukauden kuluessa siitä, kun olet allekirjoittanut kauppakirjan tai muun sopimuksen. Jos ostajia on useita, jokaisen ostajan on tehtävä oma varainsiirtoveroilmoituksensa. Samalla ilmoituksella ei voi ilmoittaa muiden ostajien, esimerkiksi puolison tietoja. Jos varainsiirtoveroilmoitus myöhästyy, seurauksena on joko myöhästymismaksu tai veronkorotus.

 

 1. MAKSA VERO 6 kuukauden kuluessa siitä, kun olet allekirjoittanut kauppakirjan tai muun sopimuksen. Huomaa, että maksamiseen tarvitset oman varainsiirtoveron viitenumerosi. Saat viitenumeron joko OmaVerosta tai puhelimitse.

 

 1. HAE LAINHUUTOA. Rekisteröi kiinteistön omistusoikeus hakemalla lainhuutoa tai hae vuokraoikeuden kirjaamista Maanmittauslaitokselta 6 kuukauden kuluessa siitä, kun olet allekirjoittanut kauppakirjan tai muun sopimuksen.

Sinun täytyy antaa varainsiirtoveroilmoitus ja maksaa varainsiirtovero, ennen kuin haet lainhuutoa tai kirjaamista. Lainhuutohakemukseen ei tarvitse liittää todistusta varainsiirtoverosta. Kun sekä maksu että ilmoitus ovat Verohallinnossa, tieto varainsiirtoveron suorittamisesta siirtyy automaattisesti Maanmittauslaitokselle.

Lisätiedot: VERO

 

Ensiasunnon ostaja

Ensiasunnon ostajana sinun ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa, jos seuraavat ehdot täyttyvät:

 • Olet kaupantekohetkellä 18–39-vuotias.
 • Omistat kaupan jälkeen asunnosta 50 % tai enemmän.
 • Ostat asunnon vakituiseksi asunnoksesi ja muutat siihen 6 kuukauden kuluessa kaupanteosta.
 • Et ole kaupantekohetkellä tai sitä ennen omistanut mistään asunto-osakkeesta tai asuinrakennuksesta 50 %:a tai enempää.

Ensiasunto voi olla asunto-osake, kuten kerrostalo- tai rivitalohuoneisto. Se voi olla myös kiinteistö, kuten omakotitalo. Ensiasunnon verovapaus ei koske autopaikkaa, esimerkiksi autotallia, jonka osakkeet voi myydä erikseen. Vaikka et maksa varainsiirtoveroa, muista joka tapauksessa tehdä varainsiirtoveroilmoitus ja hakea kiinteistölle lainhuutoa. Tee myös muuttoilmoitus maistraattiin.

Tapojärvi

Anna Tapojärvi

Toimitusjohtaja, kiinteistönvälittäjä LKV, LVV, kaupanvahvistaja, yrittäjä.

Oletpa sitten myymässä tai ostamassa unelmiesi kotia minun asiakkaana voit aina luottaa siihen, että palvelen sinua rautaisella ammattitaidolla ja periksiantamattomasti.

+358 40 5878 010

anna@asuntokauppiaat.fi

twitterfacebookinstagramLinkdin

 

Tilaa uutiskirjeemme