Varainsiirtovero

Kun ostat kiinteistön tai asunnon, sinun täytyy maksaa varainsiirtoveroa. Varainsiirtoveron maksaa ostaja. Varainsiirtovero on maksettava oma-aloitteisesti.

 

Kiinteistöjen ja rakennusten varainsiirtovero 4%

Näitä ovat esimerkiksi tontti ja sillä mahdollisesti sijaitsevat rakennukset – kuten omakotitalo – tai maa-alue ja sillä mahdollisesti sijaitseva kesämökki (myös määräalat ja määräosat) sekä pelkkä rakennus tai rakennelma.

Kiinteistön ostaja – muista varainsiirtovero ja lainhuuto tai kirjaaminen

Maksa varainsiirtovero ja hae lainhuutoa tai kirjaamista Maanmittauslaitokselta,jos ostat esimerkiksi kiinteistön, esimerkiksi tontin ja sillä mahdollisesti sijaitsevat rakennukset – kuten omakotitalon – tai maa-alueen ja sillä mahdollisesti sijaitsevan kesämökin, metsä- tai peltokiinteistön osan kiinteistöstä eli määräalan tai määräosan rakennuksen siirtokelpoisella vuokramaalla (vuokraoikeus).

Varainsiirtoveron määrä pitää itse laskea ja omatoimisesti maksaa. Jos sinulle on epäselvää, mistä määrästä varainsiirtovero pitää maksaa, tee vapaamuotoinen kirjallinen lausuntopyyntö.

Ensiasunnosta ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa, jos tietyt ehdot täyttyvät. Lainhuutoa tai kirjaamista pitää joka tapauksessa hakea.

 1. LASKE VERO: Vero on 4 % kauppahinnasta tai muusta vastikkeesta.
 2. MAKSA VERO: Maksa vero 6 kuukauden kuluessa siitä, kun olet allekirjoittanut kauppakirjan tai muun sopimuksen. Katso maksuohjeet
 3. HAE LAINHUUTOA: Rekisteröi kiinteistön omistusoikeus hakemalla lainhuutoa tai hae vuokraoikeuden kirjaamista Maanmittauslaitokselta 6 kuukauden kuluessa siitä, kun olet allekirjoittanut kauppakirjan tai muun sopimuksen. Lainhuutoa varten tarvitset esimerkiksi kuitin varainsiirtoveron maksusta.

Kun haet lainhuutoa tai kirjaamista, sinun ei tarvitse tehdä erillistä varainsiirtoveroilmoitusta Verohallinnolle.

 

Asunto-osake varainsiirtovero 2%

Näitä ovat esimerkiksi kerrostalo- tai rivitalo-osake, liikehuoneisto, autopaikka, varasto, golfosake, lomaosake ja venepaikka.

Kun ostat asunto- tai kiinteistöosakeyhtiön osakkeita, jotka oikeuttavat esimerkiksi kerrostalo- tai rivitalohuoneiston hallintaan, maksa varainsiirtovero ja tee varainsiirtoveroilmoitus. Varainsiirtoveron määrä pitää itse laskea ja omatoimisesti maksaa.

Ensiasunnosta ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa, jos tietyt ehdot täyttyvät. Ilmoitus pitää tehdä joka tapauksessa.

 1. LASKE VERO: Vero on 2 % kauppahinnasta (ja mahdollisista muista vastikkeista) sekä yhtiölainaosuudesta. Velaton hinta sisältää kauppahinnan ja mahdollisen yhtiölainan. Vero maksetaan siis velattomasta hinnasta, vaikka maksaisit mahdollisen yhtiölainaosuuden pois kaupantekohetkellä.
 2. MAKSA VERO: Maksa varainsiirtovero 2 kuukauden kuluessa siitä, kun olet allekirjoittanut kauppakirjan tai muun sopimuksen. Jos ostat asunto-osakkeen kiinteistönvälittäjän kautta, maksa vero kaupanteon yhteydessä. Jos olet ostanut uudiskohteen, maksa vero 2 kuukauden kuluessa siitä, kun omistusoikeus on siirtynyt sinulle. Toimi näin, vaikka olisit käyttänyt kiinteistönvälittäjää. Katso maksuohjeet
 3. TEE ILMOITUS: Tee varainsiirtoveroilmoitus 2 kuukauden kuluessa siitä, kun olet allekirjoittanut kauppakirjan tai muun sopimuksen (kauppa ilman kiinteistönvälittäjää). Jos ostat asunnon kiinteistönvälittäjän kautta saat välittäjältä oman kappaleesi varainsiirtoveroilmoituksesta välittäjä antaa varainsiirtoveroilmoituksen Verohallinnolle. Jos olet ostanut uudiskohteen, tee ilmoitus 2 kuukauden kuluessa siitä, kun asunnon omistusoikeus on siirtynyt sinulle. Toimi näin, vaikka olisit käyttänyt kiinteistönvälittäjää. Ilmoita verkossa  Katso ilmoitusohjeet
 4. TOIMITA ILMOITUS ISÄNNÖITSIJÄLLE :Esitä isännöitsijälle osakeluettelomerkintää varten jokin seuraavista:

a) tuloste sähköisestä ilmoituksestasi, jossa näkyy Verohallinnon vastaanottokuittaus

b) käsitelty (leimattu) paperinen ilmoitus,

c) ilmoitus, jonka olet saanut kiinteistönvälittäjältä (jos välittäjä ei tee huolehdi puolestasi ilmoitusta)

Kysy isännöitsijältä, mitä muita asiakirjoja tarvitset omistuksesi rekisteröintiin.

 

Autopaikan tai varaston ostaja 2%

Sinun pitää maksaa varainsiirtoveroa, kun ostat asunto- tai kiinteistöosakeyhtiön osakkeita, jotka oikeuttavat autopaikan, varaston, liikehuoneiston tai muun tilan hallintaan. Varainsiirtoveron määrä pitää itse laskea ja omatoimisesti maksaa.

Vero on 2 % kauppahinnasta (ja mahdollisista muista vastikkeista) sekä yhtiölainaosuudesta. Velaton hinta sisältää kauppahinnan ja mahdollisen yhtiölainan. Vero maksetaan siis velattomasta hinnasta, vaikka maksaisit mahdollisen yhtiölainaosuuden pois kaupantekohetkellä.

Varainsiirtoveroa ei tarvitse maksaa esimerkiksi

 • ensiasunnosta, jos tietyt ehdot täyttyvät
 • asumisoikeusasunnosta
 • arvopaperipörssissä myytävistä osakkeista ja muista arvopapereista
 • omaisuudesta, jonka olet saanut lahjaksi tai testamentilla
 • omaisuudesta, jonka olet saanutperintönä tai osituksessa ja olet käyttänyt vastikkeena vain jaettavana olevaa varallisuutta – lue lisää osituksesta.

 

Lähteet:Vero.fi,SKVL

 

Anna Tapojärvi kiinteistönvälittäjä

Anna Tapojärvi

Kiinteistönvälittäjä LKV, LVV, kaupanvahvistaja, yrittäjä.

Oletpa sitten myymässä tai ostamassa unelmiesi kotia Asuntokauppiaiden asiakkaana voit aina luottaa siihen, että palvelen sinua rautaisella ammattitaidolla ja innokkaalla asenteella.

Olen aina käytettävissäsi ja voit luottaa siihen, että valvon sinun etujasi.

+358 40 5878 010

anna@asuntokauppiaat.fi

twitterfacebookinstagramLinkdin