Varainsiirtovero

Kun ostat kiinteistön tai asunnon, sinun täytyy maksaa varainsiirtoveroa. Varainsiirtoveron maksaa ostaja. Varainsiirtovero on maksettava oma-aloitteisesti. Varainsiirtoveron maksua ei katsota suoritetuksi, mikäli ilmoitusta ei ole annettu. Myöhässä annetusta varainsiirtoveroilmoituksesta on seurauksena myöhästymismaksu tai veronkorotus. Myöhästymismaksu tai veronkorotus tulee maksettavaksi kiinteistönvälittäjälle, koska hän on ilmoitusvelvollinen silloin, kun kaupat tehdään kiinteistönvälittäjän välityksellä. Myöhästymismaksun suuruus on 100 euroa.

Varainsiirtoveron maksamiseen tarvitaan ostajan oma varainsiirtoveron viitenumero, jonka on oltava tiedossa kaupantekotilaisuudessa. Ostaja näkee oman viitenumeronsa ja Verohallinnon tilinumeron joko OmaVero-palvelusta, tai hän voi kysyä niitä puhelimitse. Asiakkaan viitenumero on syytä selvittää hyvissä ajoin ennen kaupantekotilaisuutta. Jos ostajia on useita, tarvitsee jokainen ostaja oman viitenumeronsa.

Varainsiirtoveron maksu on siis ostajakohtainen. Jos kaupassa on useita osapuolia, jokainen ostaja maksaa oman osuutensa varainsiirtoverosta.

Ulkomaalaisen ostajan on rekisteröidyttävä Verohallintoon viitenumeron saadakseen.

Ilmoituksen voi jatkossa tehdä ainoastaan sähköisesti ja jokaisen ostajan osalta tehdään oma ilmoituksensa

Varainsiirtoveroilmoitus on annettava kaupantekohetkellä.

 

Kiinteistöjen ja rakennusten varainsiirtovero 4%

Näitä ovat esimerkiksi tontti ja sillä mahdollisesti sijaitsevat rakennukset – kuten omakotitalo – tai maa-alue ja sillä mahdollisesti sijaitseva kesämökki (myös määräalat ja määräosat) sekä pelkkä rakennus tai rakennelma.

Kiinteistökaupan varainsiirtovero

Myös kiinteistöjen osalta on annettava varainsiirtoveroilmoitus. Ilmoituksen antaa ostaja itse joko OmaVerossa tai paperilomakkeella.

Kiinteistön ostaja – muista varainsiirtovero ja lainhuuto tai kirjaaminen

Maksa varainsiirtovero ja hae lainhuutoa tai kirjaamista Maanmittauslaitokselta,jos ostat esimerkiksi kiinteistön, esimerkiksi tontin ja sillä mahdollisesti sijaitsevat rakennukset – kuten omakotitalon – tai maa-alueen ja sillä mahdollisesti sijaitsevan kesämökin, metsä- tai peltokiinteistön osan kiinteistöstä eli määräalan tai määräosan rakennuksen siirtokelpoisella vuokramaalla (vuokraoikeus).

Varainsiirtoveron määrä pitää itse laskea ja omatoimisesti maksaa. Jos sinulle on epäselvää, mistä määrästä varainsiirtovero pitää maksaa, tee vapaamuotoinen kirjallinen lausuntopyyntö.

Ensiasunnosta ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa, jos tietyt ehdot täyttyvät. Lainhuutoa tai kirjaamista pitää joka tapauksessa hakea.

 1. LASKE VERO: Vero on 4 % kauppahinnasta tai muusta vastikkeesta.
 2. MAKSA VERO: Maksa vero viimeistään 6kk kaupantekotilaisuudesta. Katso maksuohjeet
 3. TEE ILMOITUS: Katso ilmoitusohjeet
 4. HAE LAINHUUTOA: Tieto varainsiirtoveron maksamisesta välittyy kirjaamista varten suoraan sähköisenä tiedonsiirtona Verohallinnolta Maanmittauslaitokselle, kun vero on maksettu ja varainsiirtoveroilmoitus tehty. Ostajan varainsiirtovero katsotaan suoritetuksi vasta, kun Verohallinto on saamansa veroilmoituksen perusteella kuitannut ostajan verotililtä varainsiirtoveroa vastaavan rahamäärän. Erillistä kuittia varainsiirtoveron suorittamisesta ei tarvitse enää liittää lainhuuto- tai kirjaamishakemukseen.
  .

 

Asunto-osake varainsiirtovero 2%

Näitä ovat esimerkiksi kerrostalo- tai rivitalo-osake, liikehuoneisto, autopaikka, varasto, golfosake, lomaosake ja venepaikka.

Kun ostat asunto- tai kiinteistöosakeyhtiön osakkeita, jotka oikeuttavat esimerkiksi kerrostalo- tai rivitalohuoneiston hallintaan, maksa varainsiirtovero ja tee varainsiirtoveroilmoitus. Varainsiirtoveron määrä pitää itse laskea ja omatoimisesti maksaa. Jos yhtiöjärjestyksessä on lunastuslauseke, vero on jatkossa maksettava aina heti kaupantekotilaisuudessa.

Ensiasunnosta ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa, jos tietyt ehdot täyttyvät. Ilmoitus pitää tehdä joka tapauksessa.

 1. LASKE VERO: Vero on 2 % kauppahinnasta (ja mahdollisista muista vastikkeista) sekä yhtiölainaosuudesta. Velaton hinta sisältää kauppahinnan ja mahdollisen yhtiölainan. Vero maksetaan siis velattomasta hinnasta, vaikka maksaisit mahdollisen yhtiölainaosuuden pois kaupantekohetkellä.
 2. MAKSA VERO: Maksa varainsiirtovero kaupantekotilaisuudessa tai viimeistään 2 kk kaupasta.   Katso maksuohjeet
 3. TEE ILMOITUS:   Katso ilmoitusohjeet
 4. TOIMITA ILMOITUS ISÄNNÖITSIJÄLLE, Kysy isännöitsijältä, mitä muita asiakirjoja tarvitset omistuksesi rekisteröintiin.

 

Autopaikan tai varaston ostaja 2%

Sinun pitää maksaa varainsiirtoveroa, kun ostat asunto- tai kiinteistöosakeyhtiön osakkeita, jotka oikeuttavat autopaikan, varaston, liikehuoneiston tai muun tilan hallintaan. Varainsiirtoveron määrä pitää itse laskea ja omatoimisesti maksaa.

Vero on 2 % kauppahinnasta (ja mahdollisista muista vastikkeista) sekä yhtiölainaosuudesta. Velaton hinta sisältää kauppahinnan ja mahdollisen yhtiölainan. Vero maksetaan siis velattomasta hinnasta, vaikka maksaisit mahdollisen yhtiölainaosuuden pois kaupantekohetkellä.

Varainsiirtoveroa ei tarvitse maksaa esimerkiksi

 • ensiasunnosta, jos tietyt ehdot täyttyvät
 • asumisoikeusasunnosta
 • arvopaperipörssissä myytävistä osakkeista ja muista arvopapereista
 • omaisuudesta, jonka olet saanut lahjaksi tai testamentilla
 • omaisuudesta, jonka olet saanut perintönä tai osituksessa ja olet käyttänyt vastikkeena vain jaettavana olevaa varallisuutta – lue lisää osituksesta.

 

Lähteet:Vero.fi,SKVL

Ensiasunnon ostaja

Ensiasunnon ostajana sinun ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa, jos seuraavat ehdot täyttyvät:

 • Olet kaupantekohetkellä 18–39-vuotias.
 • Omistat kaupan jälkeen asunnosta 50 % tai enemmän.
 • Ostat asunnon vakituiseksi asunnoksesi ja muutat siihen 6 kuukauden kuluessa kaupanteosta.
 • Et ole kaupantekohetkellä tai sitä ennen omistanut mistään asunto-osakkeesta tai asuinrakennuksesta 50 %:a tai enempää.

Ensiasunto voi olla asunto-osake, kuten kerrostalo- tai rivitalohuoneisto. Se voi olla myös kiinteistö, kuten omakotitalo. Ensiasunnon verovapaus ei koske autopaikkaa, esimerkiksi autotallia, jonka osakkeet voi myydä erikseen. Vaikka et maksa varainsiirtoveroa, muista joka tapauksessa tehdä varainsiirtoveroilmoitus ja hakea kiinteistölle lainhuutoa. Tee myös muuttoilmoitus maistraattiin.

Asunto-osake ensiasuntona – näin teet varainsiirtoveroilmoituksen

Kiinteistö ensiasuntona – näin tilaat lausunnon aikaisemmasta omistuksesta ja haet lainhuutoa

lähde: vero.fi

 

 

Anna Tapojärvi kiinteistönvälittäjä

Anna Tapojärvi

Kiinteistönvälittäjä LKV, LVV, kaupanvahvistaja, yrittäjä.

Oletpa sitten myymässä tai ostamassa unelmiesi kotia Asuntokauppiaiden asiakkaana voit aina luottaa siihen, että palvelen sinua rautaisella ammattitaidolla ja innokkaalla asenteella.

Olen aina käytettävissäsi ja voit luottaa siihen, että valvon sinun etujasi.

+358 40 5878 010

anna@asuntokauppiaat.fi

twitterfacebookinstagramLinkdin